Turistická chata KČT | Ejemova chata | Frotzlova rozhledna

Na chatě WIFI hotspot od:

 

Jeden svět - promítání dokumentů

18.04.2014 20:00

Jak jsme slíbili, budeme promítat. V pátek 18.4. (ne v sobotu jak avizováno původně). Vybíráme dokument, který prošel festivalem Jeden svět i Jihlavou, Nový svět (https://www.csfd.cz/film/304808-novy-svet/).

Je to svižný snímek o občanském aktivismu, který startuje snahou o vytěsnění aut z ulic a pokračuje nejrůznějšími sousedskými happeningy.
Po skončení můžeme navázat debatou vztaženou třeba zrovna k té městské cyklodopravě v Lounech. Co se tady udělalo a co neudělalo pro cyklisty, co se udělat dá a jak to zařídit?

Bude vytopeno, občerstvení zajištěno, pohoda.

Anotace:
Jak se dá ve městě vytvořit optimální životní prostor? Jak se dá změnit svět? Film o občanském sdružení New World Society, které působí v estonském Tallinnu. Film o dobrých úmyslech a o místě, kde všichni bojují proti všem. Co se stane, když aktivisté, kteří chtějí vybudovat lepší svět, ztratí podporu a musí se potýkat s těmi, za něž bojují? Jak může pokračovat revoluce, jejíž vůdci ztratí elán? Film sleduje protagonisty a proměny jejich revoluce v průběhu čtyř let. Od založení jejich organizace se leccos změnilo. Aktivisté, kteří již mají rodiny a opustili svá předchozí zaměstnání, se naučili umění kompromisu a rádi používají výrazy jako "projekt", "dohoda" či "profesionalita". Mezi aktéry dokumentu však postupně narůstá napětí. Jak dát dohromady skupinu lidí, kteří již nemají společné zájmy? Lze znovu najít ztracený Nový svět?